Dag 2: Setúbal

Na de eerste overnachting in porto, waar ik kennis heb gemaakt met een licht-mousserende vinho verde, reden wij door naar setúbal.  De Setúbal wijnstreek ligt onder Lissabon, langs de rivier de Sado, waar de dessertwijnen muscatel de setúbal en muscatel roxo heel bekend zijn.  Veel te ontdekken over dessertwijnen in deze blog! Laten we beginnen.

Setúbal

De eerste stop was Peninsula de Setúbal, ook wel Setúbal genoemd. Hier zouden wij het wijnhuis Ermelinda bezoeken, helaas door complicaties ging de rondleiding niet meer door… Maar dat neemt niet weg dat er in dit gebied prachtige wijnen geproduceerd worden. Een van de bekenste wijnen is Moscatel de Setúbal, een dessertwijn. In het kort, een dessertwijn bevat een hoger percentage aan restsuiker dan bijvoorbeeld een droge witte wijn. Restsuiker is eigenlijk ongegiste suiker en zorgt dus voor een deel van de zoetheid van de wijn. De hoeveelheid restsuikers varieërt van minder dan 1 gram/liter voor droge wijnen tot meer dan 125 gram/ liter voor dessertwijnen, zoals trockenbeerenauslese, goed zoet dus. Niet alleen het restsuikergehalte heeft invloed op de zoetheid van een wijn, maar ook de zuurgraad en tannines (in rode wijn). Het kan dus zijn dat je een dessertwijn aan het drinken bent, maar toch droger aanvoelt door een hoge zuurgraad en tannines, cool hé! Darnaast kan dessertwijn op verschillende manieren gemaakt worden, maar dat is weer een ander vehaal.

Moscatel de Setúbal

Maar van welk druivenras wordt Moscatel de Setúbal dan gemaakt? Nou, van de Muscat d'Alexandrie druif. Dit is immers maar een van de 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Andere bekende Muskaatdruiven zijn: Muscat blanc à petits grains en de Sárga muskotály die verbouwd voor de wijnproductie voor Tokaji in Hongarije.

Karakteristieke

n

Deze druif staat bekend om de zeer lage opbrengsten, dit komt doordat bij hogere productie het suikergehalte van de druif te laag is, waarbij de kwaliteit van de uiteindelijk wijn minder wordt. Daarnaast is het een kwetsbaar ras, dat “"bang”" is voor vorst en meeldauw (dit is een schimmel). Vaak planten wijnboeren rozenstruiken in de wijngaard omdat deze struiken eerder besmet raken dan de wijnstokken, zodat de wijnboer actie kan ondernemen om te voorkomen dat de schimmel ook op de druiven ontstaat.

Smaakprofiel

Wanneer je de wijn inschenkt en walst (Waarom walsen?), komt de typische aroma van muskaat naar boven. Zou daarom de druif zo eten? Wie weet! Maar deze wijn is heel sterk in de neus. De belangrijkste aroma’s en smaken van Muscat d'Alexandrie zijn:

Tuurlijk kan het smaakprofiel afwijken wanneer de wijn zoet, of droog is, in een ander gebied word geproduceerd met andere omstandigheden, etc. Maar dit zijn de typische smaken van de Muscat d’Alexandrie druif.

In combinatie met eten wordt de zoete muskaatwijn vooral geserveerd als aperitief of bij foie gras en desserts. Droge muskaatwijnen passen perfect bij asperges of zeevruchten.

Wist je dat er ook een rode variant is van de witte Moscatel de Setúbal? Deze wordt Muscatel Roxo genoemd. Deze staat ook nog op mijn lijstje om te proberen.

Heb jij al ooit een Moscatel de Setúbal gedronken? Ik ben benieuwd wat jij daarvan vond!

In de volgende blog reizen we af naar Alentejo, wat bekend staat om de kurkeikenbossen, olijfbomen, graanvelden en natuurlijk een variatie aan wijn; van soepel en rijp tot aan stevig en houtgerijpt.

Vorige
Vorige

Rosé port cocktail, durf jij het aan?

Volgende
Volgende

Nu geen virtuele reis maar een echte. Wij gaan naar Portugal!