Nu geen virtuele reis maar een echte. Wij gaan naar Portugal!

Na mijn virtuele reis naar de Rueda, ga ik jullie deze keer echt meenemen naar een bestemming waar ik zelf heenga, namelijk Portugal. Portugal is een wijnland die bekend staat om de inheemse druivenrassen en natuurlijk Port. Maar het gaat verder dan dat. Wist je dat Portugal gewoon op de 4de plaats staat als het gaat om aantal hectare wijngaarden, namelijk 195.000 ha. Zij komen dus na Spanje, Frankrijk, en Italië. Dit is ook niet gek, want de lengte van Portugal is gewoon 1200 km, niet niks dus. Aan de andere kant betekent dit dat er veel verschillen te ontdekken zijn omtrent de bodem, klimaat en de stijl van wijn maken.

Klimaat

Portugal kent diverse klimaten, maar in een groot deel van het land heerst een zeeklimaat, waar het dus regelmatig regent. Aan de andere kant, wanneer je meer binnenlands gaat kijken neigt het meer naar een continentaal klimaat dat bekent staat om droogte en hitte. In verschillende regio’s kan dan hoogte van de wijngaarden voor koelte bieden, wat de druiven dan ook nodig hebben om goed te groeien en te rijpen.

Druivenrassen

Portugese wijnmakers streven ernaar om de typische karakteristieken van de bodem en druivenras terug te laten komen in de wijn. In het gehele land zijn er ongeveer 250 verschillende inheemse druivenrassen die toegestaan zijn, wat ervoor zorgt dat Portugese wijnen niet gemakkelijk te identificeren zijn. Zij wilde dus niet meegaan in de trend om wereldwijde internationale druivenrassen, zoals Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon, te planten. In het algemeen, komen er assemblages op de markt. Een assemblage is een wijn die is gemaakt van verschillende druivenrassen die geblend worden. Blenden heeft verschillende voordelen, zoals het contant waarborgen van de kwaliteit en meer complexiteit creëren.

Iedere regio in Portugal heeft zijn eigen inheemse druivenrassen met hun eigen karakteristieken. Denk bijvoorbeeld aan de Vinho Verde regio, waar de Alvarinho (bekend als Albariño in Spanje), Loureiro en Trajadura het meest verbouwd worden. Maar in Alentejo zijn de Aragonez (Tempranillo in Spanje), Trincadeiro, en Alicante bouscet weer het meest geplant. De complexiteit en bijzondere karakteristieken van alle verschillende wijnen wil ik wel leren kennen!

Etiket lezen

Ieder land heeft zijn eigen regels omtrent classificatie/ appellations van de wijnen. Gelukkig is het Portugese systeem niet zo lastig als het Franse systeem. Portugal heeft vier benamingen om aan te duiden waar de wijn vandaan komt en aan welke regels de wijnmakers zich hebben moeten houden:

  • DOC = Denominação de Origem Controlada. Om deze gecontroleerde oorsprongsbenaming te krijgen moet de wijn voldoen aan verschillende regels, dit gaat van de toegestane methodes om wijn te maken tot welke druiven men mag gebruiken. Dit zijn de wijnen van de beste kwaliteit. Je kan deze wijnen herkennen een papieren strip over de kurk (meestal), wat selo de garantia wordt genoemd. Soms wordt er op de achterzijde op de fles een garantiezegel geplakt. Portugal kent 31 DOC’s. Aankomende week ga ik vier DOC-regio’s bezoeken; Alentejo, Setúbal, Vinho Verde en Douro. Deze worden in de aankomende weken behandeld, ik zeg keep posted.

  • IPR = Indicação de Proveniência Regulamentada. Dit is de aanduiding van gereglementeerde herkomst. Het wordt ook wel de wachtkamer genoemd aangezien deze wijnen uiteindelijk gepromoveerd kunnen worden naar de DOC-status. Dit duurt ongeveer 5 jaar. Deze wijnen komen uit een bepaalde regio met hun eigen karakter.

  • Vinho Regional = VR of Indicação Geográfica Protegida (IGP). Wijnmakers hebben bij deze categorie minder regels waar zij zich aan moeten houden. Zij kiezen bijvoorbeeld verschillende druivenrassen waarvan ze hun assemblage maken, of andere rassen kiezen die niet zijn toegestaan onder de DOC. Je kan dit vergelijken met Vin de Pays in Frankrijk.

  • Vinho de Mesa = ook wel Vinho de Portugal genoemd. Hier zijn wijnmakers nog vrijer in hun keuzen, er zijn weinig eisen gesteld. Het betekent niet dat dit altijd slechte kwaliteitswijnen zijn, soms is er een goede Vinho de Mesa gemaakt, alleen kiest de wijnboer er zelf voor omdat ze niet aan al die strenge regels wil voldoen van de hogere geclassificeerde wijnen.

Zoals eerder vernoemd ga ik vier verschillende regio’s bezoeken genaamd Alentejo, Setúbal, Vinho Verde en Douro. Hieronder zie een gedetailleerde route inclusief wijnhuizen.

De reis, let’s go!

De aankomende tijd ga ik jullie dus meenemen naar deze regio’s en informatie delen. Ik heb er zin in!

Cheers!

Vorige
Vorige

Dag 2: Setúbal

Volgende
Volgende

Hoe wordt witte wijn gemaakt?