Central Loire: meer dan alleen Sancerre en Pouilly Fumé 🍇
Een tijdje terug had ik het geluk om de Central Loire te ontdekken met Vins du Centre-Loire. Deze vallei wordt vaak de "Tuin van Frankrijk" genoemd vanwege haar natuurlijke schoonheid, landbouwrijkdom en de lange/ rijke historie. Daarnaast is het met 1.006 kilometer DE langste rivier van Frankrijk! Het is het op twee na grootste wijnproducerende gebied van het land en biedt een gevarieerde reeks wijnen die het unieke terroir en erfgoed weerspiegelen. Ga met me mee om deze regio te ontdekken! ✈️
De Loirestreek, groot en divers
Het is natuurlijk niet gek dat zo’n lange rivier onderverdeeld zou worden in verschillende sub-gebieden. In dit geval, is het wijngebied Loire verdeeld in drie hoofdgebieden:
Onderste Loire (Pays Nantais); Muscadet.
Midden-Loire: Anjou, Saumur, Touraine, Chinon, Vouvray en Bourgueil.
Haut-Loire (of Centre): Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy en Reuilly.
Deze blog richt zich op het derde gebied: Haut-Loire. Tijdens mijn bezoek heb ik enorm genoten van de prachtige omgeving en heb ik diverde terriors mogen ontdekken. Ik reliseerde me dat er zo veel meer te ontdekken valt. Terwijl Sancerre en Pouilly-Fumé de bekende appellations zijn, zullen we ons ook verdiepen in de minder bekende regio's. Want Judi, zou Judi niet zijn als we even een kijkje gaan nemen in de “onbekendere” regio’s.
Central Loire: thuis van Sauvignon Blanc
In tegenstelling tot andere delen van de Loire heeft het gebied van de Central Loire een meer continentaal klimaat, dit komt omdat het niet direct wordt beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Dit klimaat is bijzonder gunstig voor de Sauvignon Blanc, die 80% van de 6.000 hectare wijngaarden inneemt. Zoals jullie wellicht al weten is deze druif echt de bakermat van de Centre-Loire. Wat super gaaf is, is dat hij zich ook goed aanpast het de bodemsoort waarop hij groeit. Vele kennen het kenmerkende profiel van deze druif: het frisse fruit en de kruidige tonen (voornamelijk gras), met nuances van tropisch fruit zoals passievrucht en mango (vooral in warmere wijnjaren). Maar, ieder type bodem heeft weer invloed op hoe expressief deze tonen naar voren komen. Later meer hierover.
Momenteel staan wijnmakers wel voor de uitdaging om het suikergehalte laag te houden. Als het suikergehalte namelijk hoger is tijdens de oogst resulteert dat in een hoger alcoholgehalte (rond de 14%). Stijgende temperaturen leiden tot snellere rijping van de druiven, wat kan leiden tot hogere alcoholniveaus en lagere zuren, wat de balans en het kenmerkende profiel van de sauvignon balnc beïnvloedt. Camille (werkende voor de organisatie Centre-Loire Wines) vertelde mij dat ze dit nu wel proberen aan te pakken. SICAVAC (Interprofessionele Dienst voor Agronomisch Advies, Vinificaties en Analyses van het Centrum) heeft al geëxperimenteerd met verschillende onderstammen, met als doel een alcoholpercentage van 10%. Hopelijk gaat het ze lukken om de juiste onderstammen te vinden!
Central Loire: een familie van terriors
De 695 wijnboeren in de regio hebben een gemeenschappelijk doel: “de diverse terroirs en de erfenis van de authentieke wijncultuur onder de aandacht brengen”. De bodem van dit gebied was vroeger ondergedompelt door de zee. dolfijnen en walvissen waren geen uitzondering. Hierdoor vormt sedimentair kalkgesteente van mariene oorsprong de basis van de wijngaarden. Dit omvat Kimmeridgian mergel bedekt met 'griottes' (klei-kalksteen, plaatselijk Terres Blanches genoemd) en grind. Ook is een nog een kenmerkende bodem: de silexbodem, die uniek is voor deze regio.
Maar zoals eerder besproken hebben deze bodemsoorten invloed om het smaakprofiel van de sauvignon blanc-wijnen. Maar hoe dan? Afhankelijk van de bodem komt sauvignon blanc dus op een andere manier tot uiting:
Silex: We kregen de kans om twee silexproducenten naast elkaar te proeven. Als je een sauvignon blanc op silexbodem proeft, herken je meteen de vuursteentoetsen. Silex geeft de wijn mineraliteit en elegantie.
Kalksteen: Zorgt voor frisheid en een aromatisch karakter.
Zand en kiezels: Bijdragen aan frisheid, fruitigheid en ziltheid.
Klei-kalksteen (Kimmeridgisch): Maakt de wijnen frisser en ronder.
Châteaumeillant denkt “outside-the-box”
Châteaumeillant is de nieuwste appellatie in Centre Loire en kreeg de AOC-status in 2010. Dit gebied ligt in het zuidelijke deel van de regio en onderscheidt zich van de andere appellaties doordat zij de focus leggen op rode en rosé wijnen. Deze worden voornamelijk gemaakt van Gamay en Pinot Noir-druiven🍇. Ik heb het geluk gehad dat ik ze heb mogen proberen!
Het klimaat van het gebied is iets warmer in vergelijking met andere Centre Loire appellations zoals Pouilly-Sur-Loire en Côtes de la Charité, waardoor rode druiven beter rijpen. Dit resulteert in wijnen die meestal lichter van body en meer fruitig zijn, met aroma's van rode bessen en een zacht, toegankelijk profiel.
Naast Châteaumeillant zijn er andere minder bekende appellations, zoals Quincy, Reuilly, Menetou-Salon, Coteaux du Giennois en Coteaux de Tannay.
Een van de steilste hellingen in de Central Loire: Le Monts Damés
Le Monts Damés, gelegen in de appellation Sancerre van de regio Central Loire, staat bekend als een van de steilste wijngaardhellingen in het gebied. Ik heb deze op de laatste avond bezocht. Waar ik heb genoten van de zonsondergang en het prachtige uitzicht op de stad Sancerre ☀️. Ik raad het iedereen aan!
Le Monts Damés maakt deel uit van het wijndomein Domaine Vincent Pinard en staat bekend om zijn vuursteenachtige (silex) bodems. De dramatische helling biedt voordelen zoals een betere blootstelling aan de zon, drainage en een betere expressie van het terroir, wat leidt tot complexe wijnen van hoge kwaliteit. Dit klinkt allemaal zo roos-kleurig, maar het brengt zeker uitdagingen met zich mee. Denk aan hogere arbeidskosten, bodemerosie en meer onderhoud, waardoor het beheer van de wijngaard van cruciaal belang is.
Een kleine toelichting: Wat is een appellatie? 🤔
De term appellatie is afkomstig van het Franse begrip Appellation d’Origine Protégée (AOP), wat zoveel betekent als ‘beschermde herkomstbenaming’. Vroeger was de aanduiding hiervoor AOC, Appellation d’Origine Contrôlée, en ook deze formulering mag nog gebruikt worden. Het klinkt nu makkelijker dan het is. EU-breed zijn er regels vastgelegd, maar het zou de wijnwereld niet zijn als er uitzonderingen bestaan. Dat is wel ee ander verhaal.
Oogst 2024: Kunnen wijnmakers het redden?
Tijdens ons bezoek aan de Central Loire werd duidelijk dat de klimaatverandering een grote invloed heeft op de regio. Druiven bevatten nu meer suiker en ziekten zijn toegenomen door overvloedige regenval. Julie Nérot, eigenaresse van Cave Nérot in Coteaux du Giennois, kampt met ernstige meeldauwproblemen. “De wind moet gaan waaien, anders gaat een deel van de oogst van dit jaar verloren,” merkte ze op. Op dit moment gebruiken verschillende wijnmakers fungiciden op basis van koper, zoals het Bordeauxmengsel (een combinatie van kopersulfaat en kalk) om meeldauw te bestrijden, in de hoop dat deze maatregelen succesvol zullen zijn!
Daarnaast heeft de regio geëxperimenteerd met andere technieken om ziekten te behandelen. Een innovatieve methode om stamziekten zoals Esca en Eutypa te bestrijden is curettage. Bij dit proces wordt ziek hout chirurgisch verwijderd van wijnstammen en -armen om de levensduur van de wijnstokken te behouden en te verlengen. Het begint met het identificeren van symptomatische wijnstokken, het maken van een incisie om het hout bloot te leggen en het zorgvuldig uitgraven van de geïnfecteerde gebieden. Na het verwijderen wordt het blootliggende hout behandeld met een ontsmettingsmiddel om herinfectie te voorkomen, zodat de wijnstok op natuurlijke wijze kan genezen. Je kan dit proces vergelijken met het vullen van gaatjes bij de tandarts. Deze techniek is een veelbelovende aanpak voor het beheer van wijngaarden.
Recente ontwikkelingen 📉
Wij lezen natuurlijk nu op de webiste van bijvoorbeeld Decanter dat het jaar 2024 al minder hl wijn zou kunnen produceren. Momenteel schatten ze dat het een daling van 5 miljoen hectoliter zou zijn vergeleken het jaargang 2023… Het is dus geen gemakkelijke periode voor de wijnmakers.
Omarm de Central Loire: het is meer dan Sancerre en Pouilly-Fumé!
Tijdens deze reis ontdektte ik dat de Central Loire een ongelooflijke diversiteit biedt naast de beroemde namen Sancerre en Pouilly-Fumé. Van de unieke rode wijnen en rosés van Châteaumeillant tot de frisse, minerale witte wijnen van Quincy en Reuilly, elk gebied in de Central Loire draagt zijn eigen karakter bij aan de wijnen van de regio. Dit wijngebied is in mijn optiek een must om te bezoeken! Niet alleen omdat het prachtig is, maar ook om even van het bekende af te stappen. De wijnmakers hier houden vast aan traditionele methoden, terwijl ze ook innovatieve technieken gebruiken om de uitdagingen van het klimaat aan te gaan. Ik ben benieuwd naar de toekomst van deze dynamische regio! 🌸