Nieuwe wereldwijnen VS Oude wereldwijnen: Wat is nu eigenlijk het verschil?

Wijn, een kunstwerk van druiven, tijd en vakmanschap. Dit product heeft over de hele wereld een rijke geschiedenis en betekenis. het begon allemaal "pas" tussen 5000 en 4000 voor Chr. in de landen Armenië en Georgië. Hier zijn namelijk oude pitten van de eerste gekweekte wijnstok gevonden.  door de tijd heen is er veel gebeurt in de wijnwereld, maar tegenwoordig vormen Twee hoofdcategorieën de ruggengraat van de wijnindustrie: Oude Wereldwijnen en Nieuwe Wereldwijnen. Elk van deze categorieën heeft zijn eigen unieke karakter, tradities en smaakprofielen. In deze blog ga ik dieper op deze categorieën in. wat hebben deze twee wijnstijlen gemeen? en wat onderscheidt ze eigenlijk? 

Oude Wereldwijnen: De Eeuwenoude Traditie

Oude wereld is waar van oudsher wijn wordt gemaakt en gedronken. Dus de oude wereld is Europa (geografisch gezien). Er zijn een aantal kenmerken:

  1. Traditie en Erfgoed

    Oude Wereldwijnen, afkomstig uit wijnregio's in Europa zoals Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland, zijn doordrenkt van geschiedenis en eeuwenoude tradities. Deze wijnmakers hebben de kunst van het wijnmaken doorgegeven van generatie op generatie, en hun respect voor erfgoed is diepgeworteld in elke fles.

  2. Terroir en Plaatsgebondenheid

    Terroir, een term die centraal staat in Oude Wereldwijnen, verwijst naar het idee dat de smaak en het karakter van een wijn sterk worden beïnvloed door de specifieke omgeving waarin de druiven groeien, zoals het klimaat, en de bodem. Van de kalkrijke bodems van de Champagne tot de kiezelige grindpaden van de Rhône-vallei, elke regio heeft zijn unieke terroir, en dit wordt beschouwd als de ziel van de wijn. De Pinot Noir-druif uit de Bourgogne in Frankrijk is een uitstekend voorbeeld van hoe terroir de smaak kan beïnvloeden.

  3. Druiven met een Geschiedenis

    Oude Wereldwijnen zijn vaak gemaakt van traditionele druivensoorten die historisch significant zijn voor hun regio's. De Sangiovese-druif in Toscane, de Riesling in de Duitse Rijnstreek en de Syrah in de Noordelijke Rhône zijn voorbeelden van druiven die diep geworteld zijn in de lokale wijntradities.

Een wijnhuis dat typerende oude wereldwijnen maakt is Château Margaux. Het is een van de beroemdste wijngoederen ter wereld. Het ligt in de Bordeaux (Frankrijk) direct bij het plaatsje Margaux. Château Margaux is geclassificeerd als Premier Grand Cru Classé volgens het classificatiesysteem voor Bordeauxwijn van 1855.

Nieuwe Wereldwijnen: De Innovatieve Sprong

De nieuwe wereldwijnen zijn dus de wijnen die buiten Europa gemaakt worden, zoals Nieuw-Zeeland.

  1. Druivenvariatie en Experimentatie

    In tegenstelling tot hun Oude Wereld-tegenhangers zijn Nieuwe Wereldwijnen afkomstig uit opkomende wijnregio's zoals Californië, Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Deze wijnmakers zijn niet gebonden aan eeuwenoude tradities en omarmen vaak diversiteit en experimentatie. Ze verkennen verschillende druivenvariëteiten en stijlen, en dit heeft geleid tot een schat aan nieuwe wijnervaringen.

  2. Moderne Technologieën

    Nieuwe Wereldwijnen maken gebruik van geavanceerde technologieën in zowel de wijngaard als de wijnkelder. Met drones en satellieten kunnen ze het land beoordelen en beheren. Temperatuurgecontroleerde fermentatie en nauwkeurige analyses stellen hen in staat om wijnen van constante kwaliteit te produceren, zelfs in uitdagende klimaten.

  3. Toegankelijkheid en Innovatieve Etikettering

    Nieuwe Wereldwijnen hebben vaak labels die gemakkelijk te begrijpen zijn voor consumenten, met vermelding van de druivenvariëteit en soms zelfs smaakprofielen. Dit heeft de wereld van wijn voor velen toegankelijker gemaakt, en het heeft nieuwe wijndrinkers aangemoedigd om te experimenteren met verschillende stijlen.

Maar sommige landen liggen tussen deze twee stijlen in, wat het moeilijker maakt. Denk bijvoorbeeld aan Zuid-Afrika.

Bodegas Salentein is een pionier op het gebied van premium wijnproductie in de Uco Vallei, Argentinië. De perfecte omstandigheden van de regio voor de groei van de druiven, gecombineerd met de unieke kwaliteiten van de plantages - gelegen tussen 1.050 en 1.700 meter boven zeeniveau - en de vijf verschillende microklimaten, zorgen voor wijnen met uitzonderlijke kenmerken.

De Brug Tussen de Twee Werelden

Hoewel Oude Wereldwijnen en Nieuwe Wereldwijnen hun eigen unieke kenmerken hebben, zijn ze niet strikt gescheiden. Wijnmakers over de hele wereld leren van elkaar en nemen elementen van beide tradities over. Sommige Oude Wereldlanden experimenteren nu met nieuwe druivensoorten, terwijl sommige Nieuwe Wereldlanden terroir steeds belangrijker vinden.

Het mooie van wijn is dat het voordurend ontwikkelt (denk aan de opwarming van de aarde, natuurwijnen, natuurlijke/ biologische wijnbouw) en zich aanpast aan veranderende smaken en voorkeuren. Als wijnliefhebber kun je genieten van zowel de diepgewortelde tradities van de Oude Wereldwijnen als de innovatieve geest van de Nieuwe Wereldwijnen. Dus, bij je volgende wijnkeuze, overweeg de rijke geschiedenis en de spannende toekomst van zowel Oude als Nieuwe Wereldwijnen, en laat je smaakpapillen op een wereldreis gaan!

Judi Veldwijk

Ik deel graag mijn kennis en ontdekkingen in de wijnwereld. Ik wil mensen enthousiasmeren en inspireren. Het maakt mij niet uit of je al kennis hebt of niet samen kunnen wij groeien. Overigens is wijn een product om van te genieten!

Vorige
Vorige

Bloesem in het glas: 5 verfrissende lente cocktails 🌷💐

Volgende
Volgende

Witte wijn drink je alleen jong. Of toch niet?